Inspiratieverhaal 

Op latere leeftijd beginnen met ondernemen

Het kriebelde bij Suzan (58) al langer om voor zichzelf te beginnen. Maar wat is het goede moment? En hoe pak je dat aan? Ze zette de stap. Zij vertelt hoe dat ging. 

 ‘Mijn overtuiging; blijf jezelf ontwikkelen.’

Suzan:
“Ik houd van mijn vak. De combinatie van mensen, hun ontwikkeling en organisatiedoelstellingen. Als HR Adviseur raak ik ze allemaal, dat houdt mijn rol zo interessant. Zo rond mijn 48e begon het bij mij te kriebelen; kon ik dit ook als zelfstandige doen? Het zaadje was geplant. Vanuit mijn functie begeleidde ik reorganisaties en zag ik dat mensen op latere leeftijd vaak moeilijk een nieuwe baan vinden. Hierdoor groeide mijn overtuiging dat stilstand voor niemand goed is. Je moet jezelf blijven ontwikkelen. Denk na over wat je wil, waar je goed in bent. Die kracht kun je prachtig gebruiken om te blijven groeien. Dat gold dus ook voor mij.


‘Op mijn 53e hakte ik de knoop door’

Ik begon me te oriënteren want mijn wens om voor mezelf te beginnen, bleef bestaan. Ik ben met veel mensen uit mijn HR netwerk gaan praten, werd lid van LinkedIn groepen en bezocht de Kamer van Koophandel voor meer informatie. Op mijn 53e hakte ik de knoop door: ik ga het doen, ik word zzp’er als HR adviseur en coach bij loopbaanvraagstukken. Heel spannend, want wat als het niet zou lukken? Misschien kreeg ik helemaal geen opdrachten. Ook de timing vond ik lastig; wanneer start ik precies en hoe beperk ik het risico?


Een voorzichtige start

Een belangrijke stap in het proces was een gesprek met mijn werkgever. Die wilde ik op de hoogte brengen van mijn voornemen. Hij was enthousiast en gelukkig heel coöperatief. Ik kreeg de mogelijkheid om parttime te gaan werken en daarnaast mijn eigen business op te bouwen. Dat was erg prettig. Gelukkig liet mijn spaarrekening dat ook toe, want als er een half salaris wegvalt, voel je dat wel. Het stimuleerde mij extra om dat inkomensgat snel te dichten. In twee jaar tijd groeide mijn klantenkring en toen ik het niet meer kon combineren met mijn baan in loondienst, heb ik ontslag genomen. Dat voelde heel stoer. Het gaf me een energie die ik nog niet eerder had ervaren. Ik ben blij dat ik de stap zo gefaseerd heb kunnen nemen. Mede dankzij mijn werkgever, daar ben ik ze heel dankbaar voor.”


Waag jij de stap?

Wanneer je overweegt om voor jezelf te beginnen, barst je van de vragen. Daarom 3 handige sites voor oriënterende en startende ondernemers:


Een samenwerking van de overheid, kamer van koophandel, belastingdienst en UWV. Ook als je op latere leeftijd start met ondernemen, krijg je hier één antwoord van de overheid.


Ik word zzp’er
Een compleet platform voor oriënterende en startende zzp’er. Kijk hier voor een handig stappenplan en nuttige webinars.


ZZP Servicedesk
Op dit platform vind je veel artikelen en informatie over zelfstandig ondernemen. In loondienst én werken als zzp’er? Lees hier meer over deze constructie.Dit verhaal is mede mogeljik gemaakt door: