Voorwoord

Beste lezer,

“Een besluit zet je in beweging, je weet wat je wilt. Dus, wat ga jij met je leven doen? Wat wordt jouw keuze?” Een inspirerende zin die ik ooit eens in een blog las en waar ik vaak aan moet denken als het gaat om pensioen. Met keuzes maken, neem je verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor het maken van keuzes voor je pensioen. 

We hebben steeds meer invloed op ons pensioen. Welke keuzes passen bij jou?
Er verandert veel in ons pensioenstelsel. Hierdoor krijg je steeds meer invloed op je eigen pensioen. Het wordt zelfs mogelijk om straks maximaal 10% van je ouderdomspensioen in één keer op te nemen. Bij een pensioen op basis van beleggen had je al de keuze waar je je pensioenuitkering af wilt sluiten, op welke manier je wilt beleggen voor pensioen of op welk moment de pensioenuitkering start. Precies wat we willen, zo blijkt uit onderzoek. Nederlanders willen een eigen pensioenpot binnen een regeling die individuele keuzes mogelijk maakt. Bijvoorbeeld over de zekerheid van de uitkeringen straks of de mogelijkheid om een (mogelijk) hogere pensioenuitkering te krijgen dankzij variabel pensioen op basis van beleggingen. Pensioen sluit zo beter aan op je persoonlijke wensen en je inkomen voor later.

Met keuzes ook verantwoordelijkheid
Maar die uitgebreidere pensioenkeuzes brengen ook verantwoordelijkheden met zich mee. Vaak vinden we het lastig om de consequenties van onze acties te overzien. Keuzestress dus. Dat is jammer. Over het algemeen voelen mensen zich prettiger als ze inzicht hebben in hun situatie nu en straks, en daar ook invloed op kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld door ernaar te streven om eerder te stoppen met – full time – werken. Of om juist langer door te werken.

Keuzes pensioen

Vanuit je werkgeverpensioen heb je dus een aantal keuzes. Hier vertellen we je graag meer over in dit magazine. Net als over de nieuwe keuze: in één keer maximaal 10% van je ouderdomspensioen opnemen op het moment dat je met pensioen gaat. 

Al nagedacht over jouw situatie?
Keuzes voor je pensioen maak je op basis van jouw persoonlijke situatie, wensen en mogelijkheden. Zet je pensioen naar jouw hand. Heb jij weleens nagedacht over of je straks met een gerust gevoel met pensioen kan? Heb je het financieel op orde? En zo niet, wat kun je daar nu nog aan doen? Is het mogelijk om eerder te stoppen met werken? Of wil je juist langer doorwerken? Laat je inspireren!


Annemieke Visser-Brons

Directeur Pensioen

Share this article